Вести - Февруари 2016

Советот на општина Струмица ја одржа 36-та седница

Советот на општина Струмица денеска ја одржа 36-та седница на која беа усвоени повеќе предлог – одлуки, решенија и информации од повеќе области. Општина Струмица овозможи и оваа седница да биде пренесувана на знаковен јазик за глуви и наглуви лица.На денешната седница, советниците го усвоија предлог - одлуката за донесување на измена и дополнување на Детален урбанистички план за дел од блок 14 - општина Струмица за плански период 2015 – 2020, предлог - одлука за утврдување режим на сообраќај со обележување на паркинг простор за зонско паркирање на КП бр.

Програмските активности на годинашниот карневал ќе се одржат од 9 до 16 март

Организациониот одбор на струмичкиот карневал и годинава понуди богата програма за сите генерации. Карневалските денови ќе започнат на 9 март со детскиот маскенбал, а ќе завршат на 16 март со обичаите карактеристични за празникот Тримери. 

Се гасифицираат нови делови од Струмица

Јавното претпријатие за енергетски дејности „Струмица гас“ интензивно работи на гасификацијата на градот Струмица. Во завршна фаза е гасоводната мрежа која што се прави на улиците „Димитар Влахов“, „Дојранска“, „Ѓуро Ѓаковиќ“ и „Гоце Делчев“ во должина од 500 метри.

Обука за граѓански организации на тема „Мониторинг на акциски планови“

Фондација Отворено општество – Македонија (ФООМ) во рамките на концептот „Општина по мерка на граѓаните“ имплементиран во партнерство со општина Струмица, објавува повик за учесници на обука за претставници од граѓански организации на тема 

Екипата на ООУ „Видое Подгорец“ победник во меѓуопштинскиот натпревар во кошарка

Екипата на основното општинско училиште „Видое Подгорец“ од Струмица е победникот на меѓуопштинскиот натпревар во кошарка кој заврши денеска, а на кој учествуваа седум основни училишта од Струмица, Василево, Босилово и Ново Село.

Решение за свикување на триесет и шестата седница на Советот на општина Струмица

Врз основа на член 48 став 1 точка 1 од Законот  за локалната самоуправа (“Сл.весник на РМ” бр. 5/02)  и член 57 став 1 од Деловникот на Советот на општина Струмица (“Сл. гласник на општина Струмица” бр. 2/06), донесувам

Трим патеката во Банско повторно мета на вандали

Оштетени клупи и канделабри, таква е сликата на трим патеката во Банско, откако вандалите повторно дивееле уништувајќи го ова добро кое што е во служба на сите граѓани, љубители на природата. Претставници од Одделението за комунални работи на општина Струмица на лице место констатираа значително оштетување на опремата и тоа кај 7 клупи за седење делумно се оштетени дрвените елементи за седење,

Се оградуваат турските гробишта во Струмица

Јавното претпријатие за комунални дејности „Комуналец“ работи на оградување на турските гробишта во Струмица. По завршените бетонски работи, денеска, почна поставувањето на металната ограда. Оградувањето се врши во должина од околу 130 метри, а во висина од 2,90 метри на потегот меѓу улицата „Ѓорѓи Василев“ и булеварот „Маршал Тито“. Од ЈПКД „Комуналец“ информираа дека ќе бидат поставени и канделабри со кои што ќе биде осветлен делот од улицата „Ѓорѓи Василев“.


© 2005-2019 Општина Струмица, ул."Сандо Масев" бр.1, 2400 Струмица, Република Македонија, тел.00389(0)34 348030, факс.(034)320544