Вести - Октомври 2012

Градоначалникот Заев имаше гости од Измир

Градоначалникот на општина Струмица Зоран Заев денеска во својот кабинет се сретна со делегација од гимназијата „Јилдис Тинас Измироглу“ од Измир, Турција која е во неколкудневна посета на средното општинско училиште  „Јане Сандански“ од Струмица. Во опуштена и пријатна атмосфера градоначалникот и гостите разговараа на повеќе теми разменувајќи искуства од повеќе области.

Нов кружен тек кај Анска река во Струмица

Наместо досегашното семафорско, ново сообраќајно решение ќе добие крстосницата на булеварот „Гоце Делчев“ и улицата „Младинска“ кај Анска река во Струмица. Оваа крстосница е една од најфреквентните и најкритичните во градот и место со чести сообраќајни несреќи.

Улиците „Иљо Шопов“ и „Јанков Цветинов“ со нови тротоари

Во рамките на градежната офанзива во општина Струмица која трае подолго време, нов лик добиваат улиците „Иљо Шопов“ и „Јанко Цветинов“. И на двете се врши  реконструкција на тротоарите од двете страни. На „Иљо Шопов“  нови бекатон плочки се поставуваат на вкупна површина од 1.888 метри квадратни. Покрај плочките се поставуваат и бетонски рабници.

Паркови и во населените места во општина Струмица

Покрај  решавањето на инфраструктурните проблеми, општина Струмица ги интензивира активностите за разубавување на  населените места со цел да ги направи попристојни места за живеење. Во четири населени места јавното претпријатие за комунални дејности „Комуналец“ ги преуредува јавните површини во паркови. 

Четири интервенции на противпожарната единица

Територијалната професионална противпожарна единица на Струмица во изминатите седум дена имала четири интервенции во градот и во населените места. Пожарникарите со возила интервенирале во гаснењето на запален отпаден материјал на депонијата кај Куклиш, запалена покуќнина во индивидуална семејна куќа во Баница, запалено патничко моторно возило на патот Раборци – Попчево и во црпење вода од ископан дел на улицата „Бетовенова“ во градот. Во овие интервенции учествувале вкупно шест возила и 24 пожарникари.

Се одржа обука за одржување на училишните објекти

Во средното општинско училиште „Никола Карев“ во Струмица се одржа обука за планирање на одржувањето на училишните објекти и подготовка на буџет за одржување. Во обуката учествуваа тимовите за реновирање на училиштата кои добија грант за истото, а во рамките на проектот за меѓуетничка интеграција во образованието во врска со компонентата 4, обезбедување стимул за училиштата.

Комуналец ги исчисти наносите од дождот

Врнежите од дожд наполнија дел од улиците во градот со наноси од кал, песок и разновиден отпад. Уште од раните утрински часови екипи на јавното претпријатие за комунални дејности „Комуналец“ почнаа со чистење и миење на поплавените улици.

Малото стопанство доби приклучна водоводна линија

Денеска  во употреба е пуштена  приклучна водоводна линија во Малото стопанство кое се наоѓа од десната страна на патот од Струмица кон населеното место Дабиле.  Со приклучната линија  стопанските субјекти од овој дел на градот ќе можат да се приклучат на водоводната мрежа и да го решат проблемот со водоснабдувањето.

Страница 1 од 8

© 2005-2019 Општина Струмица, ул."Сандо Масев" бр.1, 2400 Струмица, Република Македонија, тел.00389(0)34 348030, факс.(034)320544