Вести - Октомври 2013

Училиштето „Сандо Масев“ стана енергетски ефикасно и независно училиште

Од денеска, општинското основно училиште „Сандо Масев“ во Струмица стана енергетски ефикасно  и независно училиште. Премостувањето од електричната на соларната енергија го изврши градоначалникот на општина Струмица, Зоран Заев.

Градоначалникот Заев им вети целосна поддршка на пазарџиите и дуќанџиите кои бараат отстранување на уличните продавачи

Градоначалникот на општина Струмица, Зоран Заев, денеска во својот кабинет ги прими претставниците на сопствениците на тезгите и дуќаните кои протестираат против уличните продавачи и нелојалната конкуренција. На средбата присуствуваа и Ѓорѓи Бонев раководител на одделението за инспекциски работи, Ѓорги Табанов комунален инспектор и Зоран Ѓорѓиев  директорот на Јавното претпријатие за комунални дејности „Комуналец“.

Се тампонира новиот пристапен пат до Габровските водопади

Согласно општинската програма за реконструкција на патната мрежа во општина Струмица, почна  тампонирањето на пробиената делница од регионалниот пат Р-605 Струмица – Старо Коњарево, до Габровските водопади. Пробиениот пат е со должина од околу еден километар, а широк е четири метри.

Советниците од коалицијата „Сојуз за иднината“ во знак на солидарност со Шиповиќ ја напуштија седницата на Советот

Во знак на солидарност со претседателот на Советот на општина Центар, Мирослав Шиповиќ, советничката група на коалицијата „Сојуз за иднината“, денеска ја напушти седницата на Советот на општина Струмица. Во образложението за вакавата одлука, координаторот на советничката група, Јосиф Христов, рече:

Градоначалникот Заев му ја врачи наградата „Ристо Шишков“ на актерот Нико Горшич од Словенија

Градоначалникот на општина Струмица, Зоран Заев, на актерот од Словенија, Нико Горшич, му ја врачи наградата за високо актерско достигнување што ја доби на годинашното издание на фестивалот на камерен театар „Ристо Шишков“ кој од 8 до 13 септември се одржа во Струмица. Поради професионални обврски, Горшич, не можеше да ја прими наградата на завршната вечер на фестивалот, поради што таа синоќа му беше врачена во кабинетот на градоначалникот Заев. За лауреатот на 21 – то издание на фестивалот Нико Горшич, наградата,  златен медаљон со ликот на Ристо Шишков и паричен износ од 1.500 евра, не е само награда, туку  претставува и голема чест.

Во Струмица почна фестивалот на новиот германски филм

Со проекцијата на комедијата „Претежно ведро“ на Марко Петри, во центарот за култура „Антон Панов“ во Струмица, синоќа беше отворено деветтото издание  на фестивалот на новиот германски филм кој годинава се одржува под мотото „Го сакам филмот“.

Струмица прва општина во Македонија во проект со ОН за намалување на ризикот од катастрофи

Струмица е првата и единствена општина во Република Македонија и меѓу 1539 градови во целиот свет која е вклучена во проектот „Мојот град се подготвува“ кој се реализира во партнерство со Обединетите нации и Интернационалната стратегија за намалување на ризикот од катастрофи на ОН.

Решение за свикување на осмата седница на Советот на општина Струмица

Врз основа на член 48 став 1 точка 1 од Законот  за локалната самоуправа (“Сл. весник на РМ” бр. 5/02)  и член 57 став 1 од Деловникот на Советот на општина Струмица (“Службен гласник на општина Струмица” бр. 2/06), донесувам

Страница 1 од 5

© 2005-2019 Општина Струмица, ул."Сандо Масев" бр.1, 2400 Струмица, Република Македонија, тел.00389(0)34 348030, факс.(034)320544