Вести - Октомври 2016

Претставници на општина Струмица на дводневна обука на тема ,,Брендирање” во Кукуш, Грција

Општина Струмица продолжува интензивно да ги спроведува активностите од проектот „Бизнис Мрежа С-К-К“, финансиран од ЕУ, кој има за цел да создаде поволни услови за соработка, вмрежување и економски развој на прекуграничниот регион Струмица - Кичево-Кукуш.

Реакција на прес конференцијата на претседателот на ОК на ВМРО ДПМНЕ, Ванковер Манчев

Почитувани,

 Никола Груевски не може да се помири со успесите на градоначалникот Зоран Заев во општина Струмица.Затоа партиските функционери на ВМРО-ДПМНЕ се принудени да лажат.Изградбата на мултифункционална изложбена хала во Струмица ја спречија ВМРО-ДПМНЕ и Никола Груевски.Во изборната програма на градоначалникот Зоран Заев јасно е наведено дека халата е планирано да се гради во просторот на поранешната касарна во градот.

Градоначалникот Заев:За реализација останува уште една третина од буџетот

Во духот на транспарентноста и отчетноста кои ја ставија Струмица на врвот меѓу општините во Република Македонија, градоначалникот Зоран Заев, информираше за реализираните активности од општинскиот буџет во оваа 2016 година.-На крај сме на завршувањето на третиот квартал, направивме еден рекапитулар за да ги потсетиме граѓаните што од капитален аспект е реализирано во општина Струмица и во кој период, рече градоначалникот Заев.Еве дел од проектите за кои информираше градоначалникот Заев:

Денеска се асфалтираше во Вељуса

Во рамките на Програмата за изградба и реконструкција на локални патишта и улици за 2016 година на општина Струмица, денеска, се асфалтираше улица во населеното место Вељуса. Според планираните активности, Габрово е следното населено место каде што ќе се асфалтира. Таму веќе се во тек подготвителните активности за овој градежен зафат кој ќе се реализира во наредните денови.

Решение за свикување на четириесет и петтата седница на Советот на општина Струмица

Врз основа на член 48 став 1 точка 1 од Законот  за локалната самоуправа (“Сл.весник на РМ” бр. 5/02)  и член 57 став 1 од Деловникот на Советот на општина Струмица (“Сл. гласник на општина Струмица” бр. 2/06), донесувам

Продолжува вандалското однесување на јавните површини во градот

Јавните површини во градот повторно се мета на вандалско однесување. По само неколку денови од хортикултурното уредување на „триаголникот“ кој се наоѓа на почетокот на булеварот „Ленинова“ (на влезот во градот), украдени се дел од садниците од видот „златна туја“. Исти такви садници пред една недела се украдени и од зелениот појас на улицата „Маршал Тито“. Вандалите не го поштедија ни плоштадот „Гоце Делчев“, каде што е искршена една жардинерија.Од Јавнотото претпријатие за комунални дејности „Комуналец“ апелираат до граѓаните да престане ваквото вандалско однесување и да покажат поголема почит кон уредените јавни површини во кои се вложени и труд и финансиски средства, а со единствена цел, разубавување на средината во која сите заедно живееме.


Градоначалникот Заев:Пречистителната станица ќе биде готова до октомври 2017 година

Приоритетна развојна цел во секторот за заштита на животната средина, во агломерацијата Струмица, претставува третманот на отпадните води од градот Струмица и околните села: Баница, Добрејци, Градско Балдовци, Сачево, Дабиле, Муртино, Просениково и индустриските зони кои гравитираат околу Струмица (Зона Север, Сачево и зоната околу Агрокор).Изградба на станица за прочистување на отпадни води во согласност со националното и законодавството на Европската унија е приоритет, што ќе доведе до подобрување на состојбите со медиумите на животната средина.

Се асфалтираа улици во Добрејци

Општина Струмица продолжува со градежните активности во населените места. Согласно Програмата за изградба и реконструкција на локални патишта и улици за 2016 година, викендов се афалтираа две улици во населеното место Добрејци. Освен асфалтирањето на двете улици, во ова населено место се изврши и санирање на ударните дупки на улиците. Асфалтирањето на улици ќе продолжи во населените места Вељуса, Рич, Попчево, Костурино и Габрово. Овие градежни активности се финансирани со средства од буџетот на општина Струмица.


© 2005-2019 Општина Струмица, ул."Сандо Масев" бр.1, 2400 Струмица, Република Македонија, тел.00389(0)34 348030, факс.(034)320544