Вести - Јуни 2016

Општина Струмица со финансиска поддршка на проектот ЈО-ЈО Фестивал 2016

Утре (15.06.2016г.) со почеток во 20 часот во центарот за култура „Антон Панов“ ќе се одржи фестивалот на детски песни ЈО – ЈО 2016. На фестивалот ќе учествуваат 20 деца за кои веќе се направени песните и изработено е ЦД со 20 новокомпинирани песни.

Струмица е единствената општина во која се реализира проектот „Имам право да знам што јадеше денес моето дете“

Струмица е единствената општина во Република Македонија која што го реализира проектот „Имам право да знам што јадеше денес моето дете“ и со тоа им даде можност на родителите да ги видат условите во кои се подготвува храната за нивните деца.

Започна „Зелената недела“ во градинката „Детска радост“

Во градинката „Детска радост“ клон 1, денеска, почна „Зелената недела“ која што ќе трае до 16 јуни. Оваа манифестација има едукативен дел кој се состои од предавања и практичен дел во кој дечињата засадуваат семиња и цвеќиња. „Зелената недела“ се одржува во организација на ЕУ инфо точка, целта е подигање на еколошката свест на децата уште од најрана возраст.


„Комуналец“ ги одржува и јавните површини во населените места

По континуираното одржување на јавното зеленило и дополнителното хортикултурно уредување во градот, јавното претпријатие за комунални дејности, врши и одржување на јавните зелени површини во населените места. Викендов се работеше на парковите површини во населените места Добрејци, Просениково, Дабиле и Куклиш. Овие активности ќе продолжат и во останатите населени места.


Благодарница за градоначалникот Заев за соработката и поддршката од Здружението на комунални инспектори

Градоначалникот на општина Струмица, Зоран Заев, доби благодарница од Здружението на комунални инспектори на Република Македонија за успешната долгогодишна соработка и поддржување во развојот и работењето на Здружението. Благодарницата на претставник од Општината,

Во мај решени 200 проблеми преку „Систем 48“

Во општинскиот сервис „Систем 48“ во текот на месец мaj пристигнати се 217 пријави. Од нив решени се 200, а останатите 17 пријави се во процес на решавање, поради специфичниот материјал кој е потребен за решавање на проблемите од областа на уличното осветлување и урбаната опрема во рок од 48 часа.

„Комуналец“ го надополнува урбаното уредување во градот

Јавното претпријатие за комунални дејности „Комуналец“ продолжува со надополнување на урбаната опрема во градот. Деновиве, нови клупи се поставени на булеварот „Ленинова“. Од „Комуналец“ информираа дека нови клупи ќе бидат поставени и на булеварите „Гоце Делчев“ и „Маршал Тито“.

Иницијатива за формирање на Асоцијација на комунални претпријатија за јавни паркиралишта

Директорите на јавните претпријатија „Паркиралишта Струмица”, „Паркинзи на општина Центар” и „Куманово Паркинг”, Верица Узунова, Саша Богдановиќ и Фадиљ Шабани, вчера потпишаа Иницијатива за формирање на Асоцијација на комунални претпријатија за јавни паркиралишта, со цел да се воспостави партнерство во дејноста што се однесува на управувањето со јавните паркиралишта и обезбедување и олеснување на пристапот до услугите од областа на комуналните дејности.


© 2005-2019 Општина Струмица, ул."Сандо Масев" бр.1, 2400 Струмица, Република Македонија, тел.00389(0)34 348030, факс.(034)320544