Вести - Јуни 2016

Жардинериите на градското корзо повторно мета на вандалско однесување

По кусо време од нивното поставување, жардинериите на градското корзо викендов повторно беа мета на вандалско однесување. Непознати сторители искршиле две жардинерии од кои едната само што беше заменета откако веднаш по поставувањето беше целосно искршена.

Реакција на прес конференцијата на Васил Пишев одржана на ден 19.06.2016г.

Да беше поинаку политички инсталираниот судски систем во државава, досега сто пати ќе поведеше постапка против Општината и градоначалникот Заев.Запрепастувачки е фактот што Васил Пишев нема елементарни познавања од Законот за јавни набавки и неговата примена, а уште позапрепастувачки е што тој истиот Васил Пишев беше претендент за градоначалничката функција во општина Струмица. 

Реакција на општина Струмица на прес конференцијата на Васил Пишев

Не е прв пат Општина Струмица и градоначалникот Зоран Заев, беспредметно да бидат тема на нарачани и фабрикувани прес конференции од Центарот за комуникации на ВМРО ДПМНЕ, кои се полни со лаги, конструкции и инсинуции. За жал на луѓето од партијата на власт, Општина Струмица ги собра сите награди и признанија за своето работење, со што обидите на ВМРО ДПМНЕ за оцрнување на Општината и на градоначалникот Зоран Заев секогаш паѓаат во вода. 

Утре јавните паркиралишта ќе бидат бесплатни за сите граѓани

По повод претстојниот празник „Духовден“ на ден 17.06 2016 година (петок) отворените јавни паркиралишта со кои стопанисува јавното претпријатие „Паркиралишта Струмица” ќе бидат бесплатни за сите граѓани.ЈП „Паркиралишта Струмица” продолжува со работа на 18.06 2016 година (сабота) со вообичаено работно време.

На меѓународниот натпревар на млади музичари 6 први награди за музичкото училиште „Боро Џони“

Уште еден голем успех на учениците и нивните наставници од музичкото училиште „Боро Џони“ од Струмица. На шесттиот меѓународен натпревар на млади музичари - Гевгелија 2016 кој што се одржа од 14 до 16 јуни, освоени се вкупно шест први и две втори награди.

Се одржа детскиот фестивал ЈО-ЈО 2016 со финансиска поддршка од општина Струмица

Синоќа во центарот за култура „Антон Панов“ се одржа фестивалот на детски песни ЈО – ЈО 2016. На фестивалот учествуваа 20 деца кои изведоа исто толку новокомпонирани песни кои веќе се ставени на ЦД.

Општина Струмица реализираше повеќе мерки за родова рамноправност

Општина Струмица, согласно своите законски обврски, како и согласно своите надлежности, во своето тековно работење, но и при реализација на општински проекти секогаш го има во предвид остварувањето на принципот на еднаквост и еднаквите можности за ситем еднаков третман и забрана на секаков вид дискриминација.Клучни идентификувани области на кои беа насочени активностите од родов аспект во општина Струмица за 2015 година се:

Градоначалникот Заев донесе Одлука за јавна набавка за изградба на патот Муртино - Еднокуќево

Градоначалникот на општина Струмица Зоран Заев донесе Одлука за потреба од јавна набавка за изградба на локалниот пат Муртино Еднокуќево (1-фаза), откако на почетокот од овој месец договорот за реализација го потпишаа градоначалникот на општина Струмица, Зоран Заев и директорот на Бирото за регионален развој Џемаил Ељмази.

© 2005-2019 Општина Струмица, ул."Сандо Масев" бр.1, 2400 Струмица, Република Македонија, тел.00389(0)34 348030, факс.(034)320544