Вести - Септември 2019

Домаќинствата во Струмица ќе добијат 5.500 бесплатни садови за комунален отпад

По распределбата на 3.000 садови за комунален отпад во 15 населени места, од денеска започна распределбата на 5.500 такви садови и на домаќинствата во градот. Домаќинствата бесплатно ќе ги добиваат овие 8.500 садови што ги набави општина Струмица и тоа во рамките на кампањата „Еко фронт – Чиста да ни е“ која што ја спроведуваат општина Струмица и ЈПКД „Комуналец“, а чија цел е создавање на чиста и здрава средина за живот во градот и населените места. На пунктот од каде што почна распределбата во градот, беа градоначалникот Коста Јаневски и директорот на ЈПКД „Комуналец“ Зоран Горгиев.

Одлука и формулар за неспроведување на стратегиска оцена

Одлука за неспроведување на стратегиска оцена за дел од урбан блок 4 - линк
Формулар за SEA за дел од урбан блок 4 - линк

Информации за проектот, опис на знакот, проектен концепт, барање и правилник за користење на сертификатната трговска марка „Беласица планински производ“

Програмата за развој на Обединети Нации (UNDP) заедно со Министерството за животна средина и просторно планирање во месец Декември 2017 година објавија повик за проектни апликации за заштита на природата, според програмата „Подобрување на управувањето со заштитени подрачја“. Повикот посочи дека ќе бидат избрани 15 проекти финансирани од Европската Унија преку ИПА 2 – Оперативна програма за еколошки и климатски активности 2014-2020.
Еден од избраните проекти е: „ЗАШТИТА НА БИОДИВЕРЗИТЕТОТ И ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ ВО РЕГИОНОТ НА ПЛАНИНАТА БЕЛАСИЦА ПРЕКУ БРЕНДИРАНИ ДРУГИ ШУМСКИ ПРОИЗВОДИ“ предложен од Натура Нова од Струмица заедно со Општина Струмица, како имплементатори на проектот.
Учество во проектот имаат и партнерите, ЈП„Македонски шуми“, Шумарски Факулатет, Општините Ново Село и Босилево, како и бројни невладини организации од регионот, приватни компании и здруженија на граѓани.
1. Проектен концепт - линк
2. Правилник за користење на сертификатната трговска марка - линк
3. Опис на знакот - линк
4. Барање за признавање на право на користење на сертификатна марка „Беласица планински производ“ - линк
5. Корисни информации за идни корисници - линк
6. Упатство за користење - линк

Ранг листа на предлог проекти

Ранг листата на предлог проекти од организациите на граѓанското општество добиени на јавниот повик во рамките на ReLOaD проектот отворен од 04.04.2019 до 16.05.2019 може да се види на следниот линк.

Градоначалникот Јаневски им го честиташе почетокот на новата учебна година на првачињата

На традиционалната приредба која што денеска се одржа во дворот на домот на АРМ, градоначалникот Коста Јаневски им го честиташе почетокот на учебната година на првачињата од основните општински училишта. Еве, конечно дојде и овој ден кој ќе го паметите цел живот. Тоа е денот кога за првпат го пречекорувате училишниот праг, за првпат седнувате во училишните клупи, за првпат го слушате звукот на училишното ѕвонче како и топлиот и охрабрувачки глас на вашите наставнички.

Страница 3 од 3

© 2005-2019 Општина Струмица, ул."Сандо Масев" бр.1, 2400 Струмица, Република Македонија, тел.00389(0)34 348030, факс.(034)320544